top of page

ZO ... DIE

😍

MENTAAL EN FYSIEK BALANS

CENTERED RIDING

Zit 

"Er ging een wereld voor mij open. Wat een verademing om op deze manier les te krijgen en te geven". Centered Riding is enorm leuk voor ruiter èn instructeur. Nu begrijpt mijn paard eindelijk wat ik bedoel. En ik hoef zo weinig te doen. Heel bijzonder!

 

Centered Riding is ontwikkeld door Sally Swift en is een innovatieve en creatieve manier om ruiters te leren rijden. Centered Riding gaat daarbij uit van lichaamsbewustzijn, centreren en visualiseren. 

Open Clinic data:
vr/za: 19/20 juli’24

Instructeursopleiding data:
Deel 1 do/za: 5, 6, 7 sept'24 en deel 2 wo/za: 23, 24, 25, 26 okt’24

Update Training data:

Spoedig nieuwe data

​WAT IS CENTERED RIDING...?

Centered Riding® betekent RIJDEN VANUIT HET MIDDEN,  dat wil zeggen je leert heel bewust vanuit je uitgebalanceerde lichaam te rijden..., maar HOE doe je dat!


Het doel van Centered Riding is om jou als ruiter bewust te maken om jouw lichaam zo optimaal mogelijk te in te zetten tijdens het rijden. Met minimale inspanning (gebruik van skelet in plaats van spieren) maximaal resultaat te behalen en daarbij jouw paard niet te hinderen. Centered Riding maakt daarbij gebruik van technieken van bijvoorbeeld Feldenkrais en Alexander techniek, en van de oosterse gevechtssporten. 


Centered Riding werkt met een aantal basisprincipes:

 • Zachte ogen - Bewustwording van de omgeving, een perifeer blikveld en verhoogd gevoel.

 • Ademhaling - Correcte ademhaling leidt tot zachtheid en stabiliteit.

 • Balans of bouwstenen - Het 'uitlijnen' van de ruiter verhoogt balans, stabiliteit en vergroot het gebruik van botten i.p.v. spieren.

 • Centreren - Bewust gebruik maken van je balanspunt geeft zachtheid, rust, kracht en harmonie.


Deze basisaspecten, tezamen met het rijden met een plan voor beheersing en duidelijkheid en aarden/gronden voor stabiliteit en balans, vergroten de beweeglijkheid en harmonie van ruiter en paard. 

Centered Riding is ontwikkeld door Sally Swift en ondervindt een wereldwijde groei. Het aantal gekwalificeerde instructeurs groeit snel. Sally Swift is auteur van boeken en video's bijvoorbeeld 'Centered Riding' en 'Centerd Riding 2 further exploration'.

WAT IS HET NIET...


Centered Riding (CR) is geen andere discipline, zoals dressuur, springen, western, maar een must voor IEDERE RUITER om een paard niet in de weg te zitten tijdens het rijden.
 
Met CR komt lichaam en geest in harmonie en balans om samen te 'werken'! Als dat goed samenwerkt geeft dat juist hèt euforische paardrij-gevoel. De WOW factor is daar! Iets waarvan je weet dat het er is, maar het niet vaak kunt voelen of vinden... totdat je de kennis van Centered Riding je eigen maakt.

Het helpt oude ingeslepen bewegingspatronen te doorbreken. te veranderen en te doorvoelen wat wèl klopt, daardoor herkent jouw lichaam dat en wordt het een gewoonte. Een enorm diervriendelijke en fijne manier van rijden voor alle niveaus en disciplines.

Centered Riding leert je op een eenvoudige en simpele manier rijden met minimale spanning, minimale  inspanning en zonder het paard te hinderen.


Oké... nu je dit weet kan een houding en zit CHECK tijdens een losse rijles, een 2-daagse Open Clinic  of als Student Rider, niet lang op zich laten wachten, toch!!
 

VOOR IEDEREEN IS ER EEN 

CENTERED RIDING TRAINING

Roosenheuvel organiseerd alle CR trainingen

 • OPEN CLINIC
  Deze 2-daagse begint met een uitgebreide presentatie over Centered Riding (CR), grondoefeningen en praktijk rijden. Nelleke Deen geeft alle lessen, alle deelnemers volgen dezelfde training.
  Deelname voor iedereen die de basis van het paardrijden beheerst. Beter wil leren voelen hoe het paard beweegt, bewuster wil worden over eigen bewegingen en nog wat aanvulling kan gebruiken om veel effectiever èn paard-vriendelijker te rijden. Je hoeft nog geen ervaring met CR te hebben.


   

 • INSTRUCTEURS TRAINING
  Hieraan kun je als gepassioneerd (toekomstig) instructeur/ruiter deelnemen, je hebt al enige ervaring in lesgeven (al dan niet gediplomeerd) en wil je graag bekwamen in en met de enorm fijne principes van Centered Riding lesgeven. Het is een openbaring voor vele!

  Deze training is echt een ongelofelijk fijne aanvulling voor jou en je lesklanten. CR leert je extra tools waarvan je nog nooit gehoord hebt! Als je die kunt inzetten tijdens je lessen gebeuren er erg mooie dingen.

  Een uitgebreide training met theorie, grondoefeningen en praktijk rijden. Tijdens de grondoefeningen en daarna op het paard word jij als CR instructeur nog bewuster hoe jouw lichaam beweegt op het paard. Je krijgt persoonlijke tips om jou lesgeven, houding en zit nog meer te verbeteren. 


 

 • UPDATE CR INSTRUCTEURS
  Om als geregistreerd CR instructeur jouw licentie (en aansprakelijkheid verzekering!) geldig te houden zijn er updates. Deze staan geregeld op de agenda. Voor updates kun je alleen inschrijven als gecertificeerde CR instructeur. De laatste nieuwtjes worden gedeeld en nieuwe oefeningen uitgediept en ervaringen uitgewisseld.
  Verder worden de ¨ op de i gezet en kun je weer vol nieuwe ideeën en tools jouw leerlingen hiermee verblijden.   

 • STUDENT RIDER
  Gun jezelf een XXL houding en zit check! Wil je kennismaken met Centered Riding en je rijden een boost geven. Ben je nieuwsgierig genoeg om jezelf 2 of liefst 4 dagen te storten in deze materie...
  Dan ben je welkom om deel te nemen als Student Rider tijdens deel 2 van de instructeursopleiding of tijdens de Update bijscholing.
  WAT GA JE DOEN: Je neemt deel aan alle grondoefeningen, je volgt de instructies welke Nelleke aan de instructeurs geeft en je krijgt les van de gecertificeerde CR instructeurs c.q. van de instructeurs in opleiding onder toezicht van Nelleke Deen. 
  Tijdens deze 4-daagse maak je serieuze stappen in de volgorde wat nodig is voor jou. Iedere dag wordt een plan gemaakt, waarbij 2 instructeurs met jou aan het werk gaan om je houding en zit te verbeteren.   

 • CENTERED RIDING LESSEN OP DE ROOSENHEUVEL
  Eigenaresse Yvonne Roosen organiseert sinds 2003 meerdaagse Centered Riding Trainingen. Uiteraard heeft ze zelf de CR instructeurstraining  gevolgd en is ze erg betrokken bij alle trainingen en cursusdagen op de Roosenheuvel. Hierdoor heeft ze een behoorlijk scherpe kijk op houding en zit ontwikkeld. Ook Mitzy Hammer, is als leerling van Yvonne, sinds 2015 nauw betrokken bij alle CR trainingen en heeft in 2018 haar CR instructeurs certificaat behaald. Ook zij geeft, ondertussen als Zelfstandig Ondernemer, met veel plezier en enthousiasme les met de tools van Centered Riding.

CR-kantinetafel.jpg
Nelleke Deen.jpg
Alle Centered Riding trainingen zijn onder leiding van
Nelleke Deen

Level IV Centered Riding instructeur,

Fysiotherapeut, en nog veel meer ... zie hier

CenteredRiding
OPEN CLINIC
Ook voor jou

       KOM, GA ZITTEN EN

LAAT JE VERWONDEREN HOE JIJ MET DEZE CR TOOLS PERFECT IN BALANS GAAT RIJDEN 

EVEN ALLES OP EEN RIJTJE...

​VOOR ALLE CENTERED RIDING LESDAGEN GELDT:

 • Onder leiding van Nelleke Deen
   

 • 2 of 4 daagse training
   

 • Lestijden van 10.00u tot ca. 17.00u
   

 • min. 8 / max. 12 deelnemers 
   

 • max. 6 deelnemers kunnen eigen paard meebrengen, overige deelnemers huren een paard van Roosenheuvel
   

 • Breng je een eigen paard mee? Kijk onderaan deze pagina waar je op moet letten.
   

 • inschrijven als toeschouwer mogelijk (behalve instructeurs training) Als toeschouwer volg je alle theorie, grondoefeningen en leer je vanaf de grond de CR tools toe te passen. Je wordt overal bij betrokken, maar neemt niet deel aan de rij-onderdelen op het paard.

 

 • Je wordt verwelkomd met koffie/thee/water met lekkers, de bekende heerlijke uitgebreide lunch voor ieder wat wils en tussendoor kun je naar behoefte koffie/thee/water of fris pakken.
   

 • Alle bedragen zijn all-in, incl. btw en incl. uitgebreide lunch met elke dag een andere extra lekkernij en versnaperingen.
   

 • Wil je in de buurt overnachten, hier vind je enkele mogelijkheden.

 

ALLE GECERTIFICEERDE CENTERED RIDING INSTRUCTEURS KUNNEN EEN
AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING INSTRUCTEUR AFSLUITEN BIJ TIMMERMANS VERZEKERING.​

DOE JE MEE...?

CenteredRiding
OPEN CLINIC

Cursus met theorie, grondoefeningen en praktijk rijden. Je krijgt persoonlijke tips om jou houding en zit te verbeteren.

2-daagse training op vrijdag en zaterdag

VOOR WIE...

 • iedereen die meer wil weten over Centered Riding

 • geen CR ervaring vereist

 • alle niveaus en disciplines

 • aanvulling/verrijking kennis

NA DEELNAME AAN DEZE OPEN CLINIC KUN JE DEELNEMEN
​AAN DE CENTERED RIDING INSTRUCTEURSOPLEIDING. 

KOSTEN 2-DAAGSE all-in

Deelname € 285,- 
Huur paard:  € 55,-
of huur stal:  € 35,- 

Toeschouwer: € 150,-

WANNEER

vr/za 19 en 20 juli'24

CenteredRiding
UPDATE

Gecertificeerde CR instructeurs worden, volgens de regels, één maal per twee jaar bijgeschoold oftewel het volgen van een ‘Update clinic’. 
Tijdens deze 4 daagse wordt gewerkt aan lichaamsbewustwording naast en op het paard.


Er wordt tevens les gegeven aan Student Riders.

​Om scherp te blijven als instructeur zijn jaarlijkse update's of deelname aan een Open Clinic aan te bevelen.

VOOR WIE...

 • Alle gecertificeerde CR instructeurs die geregistreerd zijn en willen blijven.

 • Als je een hoger Level wil behalen

 • aanvulling/verrijking kennis alle Levels CR instructeurs

 • Verplicht voor alle CR instructeurs welke een bedrijfsverzekering hebben afgesloten!

KOSTEN 4-daagse:
Deelname € 550,- 
huur paard:  € 110,-
huur stal:  € 70,-

WANNEER

wo/za 1 t/m 4 mei'24

CenteredRiding
TOESCHOUWER Open Clinic

Cursus met theorie, grondoefeningen en ZONDER praktijk rijden. Tijdens een Open Clinic kun je als toeschouwer aanwezig zijn. Bij overige trainingen is dat niet mogelijk.

2-daagse training op vrijdag en zaterdag

VOOR WIE...

 • iedereen die meer wil weten over Centered Riding

 • alle niveaus en disciplines

 • aanvulling/verrijking kennis

KOSTEN 2-DAAGSE all-in

Toeschouwer: € 150,-

WANNEER
CRoc vr/za: 19/20 juli’24

CenteredRiding
INSTRUCTEURS TRAINING

7 daagse training met theorie, grondoefeningen, praktijk rijden en praktijk lesgeven tijdens deel 2. 

Het is aan te raden om de boeken Centered Riding van Sally Swift te lezen voor deelname aan de opleiding.

 


TOELATINGSEISEN:

 • Vooropleiding: 2-daagse Open Clinic binnen 2 jaar tot start van de opleiding.

 • 7 daagse: deel 1 bevat 3 dagen, deel 2 bevat 4 dagen.

 • min. 18 jaar

 • ca. 1 jaar ervaring met lesgeven

 • zelf kunnen rijden; gecontroleerd kunnen stappen, draven en galopperen op beide handen en acceptabele overgangen.

 • Na behalen certificaat lid worden van de Centered Riding organisatie (www.centeredriding.org).

 • Geldig EHBO of BHV certificaat wordt sterk aangeraden!!

Bij voldoende resultaat ontvang je een CR instructorcertificaat.

Deel 1 bestaat uit 3 dagen.

Deel 2 bestaat uit 4 dagen.

Er zit ca. 2 maanden tussen deel 1 en 2.​
 

VOOR WIE...

 • ervaren ruiters die reeds lesgeven of les willen gaan geven  

 • deel 2 van de opleiding ook voor Student Riders

ALLE GECERTIFICEERDE CENTERED RIDING INSTRUCTEURS KUNNEN EEN AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING INSTRUCTEUR AFSLUITEN BIJ TIMMERMANS VERZEKERING.

KOSTEN 7-daagse all-in:

Deelname € 1058,-
Huur paard:  € 200,- 

of huur stal:  € 122,50

WANNEER

VOORJAAR 2024

deel 1 do/za: 14, 15, 16 mrt’24  en deel 2 wo/za: 1, 2, 3, 4 mei'24

NAJAAR 2024

deel 1 do/za: 5, 6, 7 sept'24 en deel 2 wo/za: 23, 24, 25, 26 okt’24

CenteredRiding
STUDENT RIDER

Als Student Rider volg je aan de zijlijn de lessen die de instructeurs in opleiding krijgen van Nelleke Deen. Jij krijgt in de middag les van instructeurs i.o. of bij de update training van de reeds gecertificeerd Level I/II/III instructeurs. Tussendoor worden grondoefeningen gedaan welke tijdens het rijden verder uitgewerkt worden. Theorie komt niet aanbod tijdens deze deel 2 van de opleiding. Uiteraard wel tijdens de Open Clinic en deel 1 van de instructeursopleiding.

Het is altijd een 2 of liefst 4 daagse van woensdag t/m zaterdag.

Voorkeur heeft 4-daagse deelname, zodat jou vorderingen goed bevestigd worden. 

NA 4 DAGEN VOLLEDIGE DEELNAME ALS STUDENT RIDER KUN JE DEELNEMEN AAN DE CENTERED RIDING INSTRUCTEURS TRAINING. 

VOOR WIE...

 • iedereen kan deelnemen (alle niveaus, enige rij ervaring is gewenst)

 • geen CR ervaring nodig

 • aanvulling/verrijking kennis voor instructeurs

 • Onder leiding van Nelleke Deen

 • 4 daagse training

 • min. 3 / max. 5 deelnemers 

 • max. 3 deelnemers kunnen eigen paard meebrengen, overige deelnemers huren een paard van Roosenheuvel

VAAK HEBBEN WE BEPERKT PLAATS VOOR STUDENT RIDERS. 

INFORMEER EERST OF ER NOG PLAATS IS!!

KOSTEN 4-daagse:
Deelname € 180,- 
huur paard:  € 110,- 
of huur stal:  € 70,-

WANNEER

2024

(deel 2)  wo/za: 1, 2, 3, 4 mei'24

(deel 2) wo/za: 23, 24, 25, 26 okt’24

deel 2 = laatste deel van de instructeursopleiding. 

Update = is bijscholing voor CR instructeurs

WAAR KAN IK OVERNACHTEN?
In de omgeving zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten.
Onderstaande een paar mogelijkheden:

 

AIR B&B

Van cursisten horen wij dat dit een erg leuke AIRB&B is en dichtbij Roosenheuvel: 
• Bourgondische gastvrijheid in Brabant - Huizen te Huur in Dongen, Noord-Brabant, Nederland (airbnb.nl)
Indien de site aangeeft dat deze B&B vol zit, kun je altijd even bellen. Ze hebben meerdere verschillende slaapplekken.

 

B&B
Kijk voor up-to-date bed & breakfast mogelijkheden in de omgeving op:
* www.bedandbreakfast.nl/plaats/Dongen 

 

HOTEL
* Brasserie – Restaurant Winkk / Hotelde Villa (ca. 1,5 km) Hoge Ham 1245104JK Dongen Tel. 0162 - 320880 www.hoteldevilla.com
* Trekkershut op minicamping De Pukkemuk Hoeve (ca. 2,5 km) Vaartweg 192A 5106 NG Dongen Tel. 013 - 515 99 30 www.pukkemukhoeve.nl

info CRoc/CRi
info CRu
info CR-StRi
CRi

Gaaf hè

Overnachtingen
Rijden vanuit rust, harmonie en plezier!

ZO... JIJ

NU NOG BETER 🤩 !

Zit 

bottom of page